ZDROWA KOLACJA – KONKURS

Follow my blog with Bloglovin

Jak wiecie zdrowe odżywianie w naszym domu leży mi szczególnie na sercu, pisałam o tym na przykład TUTAJ

Dziś będzie o zdrowej kolacji. Pomysłów na śniadania i obiady nam nie brakuje. Zawsze mam problem z kolacją, chcę żeby była pożywna, a jednocześnie lekka i nie obciążająca nasze żołądki.

Na topie u nas są płatki jaglane. Znalazłam już jakiś czas temu gdzieś fajny przepis na zapiekankę i mamy dla Was dziś coś na słodko. Zapiekanka z płatków jaglanych na słodko. Poniższy przepis na trzy, a nawet cztery porcje.

 

S K Ł A D N I K I

130 g płatków jaglanych

3 szklanki mleka ( w naszym przypadku pół na pół z wodą)

gruszka lub jabłko

szczypta soli

1 jajo

3 łyżki jogurtu naturalnego

 4 łyżki dżemu, my dodaliśmy własnej roboty z truskawek o którym pisałam TUTAJ

wanilia do smaku

cynamon do smaku

2 łyżki płatków migdałów

Mleko zagotować ze szczyptą soli. Wsypać płatki jaglane i gotować do momentu kiedy wchłoną całe mleko. Lekko ostudzić.

Wymieszać ze startą na grubych oczkach gruszką lub jabłkiem, jajkiem, jogurtem, cynamonem i wanilią. Przełożyć połowę masy do naczynia żaroodpornego lub kokilek do środka dodać dżemu i przełożyć pozostałą masą.

Zapiekać w piekarniku 25 – 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia posypać płatkami migdałowymi, które podczas przygotowania Mikołaj wyjadł.

Processed with Moldiv

Processed with Moldiv

Jak wspomniałam brakuje nam przepisów na zdrowe kolacje.

W związku z tym razem z marką BEABA, która tak, jak my promuje zdrowe odżywianie dzieci mamy dla Was konkurs!!!

Processed with Moldiv

Reguły konkursu są bardzo proste:

– podaj w komentarzu przepis na zdrową kolację wraz ze swoim adresem email, a jeżeli masz ochotę to podeślij nam zdjęcie gotowego dania na adres hanna.garbarczyk@gmail.com

– kliknij „Lubię to” na naszym profilu KLIK  i na profilu Beaba KLIK

Dwie osoby, które zaskoczą nas najlepszymi i najzdrowszymi przepisami otrzymają jedne z poniższych zestawów.

Processed with Moldiv

1. Miseczka Ellipse KLIK + Kubeczek Ellipse 3 w 1 KLIK

Processed with Moldiv

2. Sztućce plastikowe w etui KLIK + Miseczka Ellipse KLIK

Konkurs trwa od 10.09. 2014 do 21.09.2014 do północy.

Wyniki podamy do 23. września.

Polecam zajrzeć też tutaj

  • Ewelina

    Zdrowa kolacja:)
    Kaszka manna ugotowana na wodzie. Po ugotowaniu kaszki kroimy jabluszko w kostke podlewamy woda dodajemy to do kaszki i dusimy az jabluszko bedzie miekkie… jak juz mamy papke:)dodaje odrobine wanili mozna dodac jogurt naturalny lub lyzeczke mm wszystko mieszam:) owoce oczywiscie zmieniamy mieszamy kaszki rowniez mozna zmieniac :)swietnie smakuje rowniez z ryzem:)

  • Alicja

    Witam . Jeśli można podam kilka przepisów na kolacje – te które uwielbia mój synek.
    1.Jajko – omlet z warzywami ( ścieram na tartce ulubione warzywka dziecka np.marchew , cukinia do tego troszkę szczypiorku i pomidora . To wszystko mieszam z jajkiem i odrobiną mleka . Rozgrzewam patelnie z łyżeczką oliwy i smażę z obu stron)
    2.owsianka z bananami i jabłkiem
    – Do garnka wrzucam płatki owsiane.
    – Zalewam płatki mlekiem
    – Cały czas mieszając doprowadzam do wrzenia.
    – Jak już płatki ostygną dodaje zmiażdżonego widelcem banana i jabłko potarte na tartce .
    3. oczywiście kanapeczki kolorowe , z szyneczka , serem , pomidorkiem , ogorkiem itp.
    4.Ryż ugotowany na mleku z cynamonem
    5. Mój synek lubi też twarożek z cukrem
    alicjawlkp@gmail.com

  • Aga

    Czy jedna osoba może przesłać więcej niż jeden przepis?

  • Aga

    OWSIANA KASZKA Z OWOCAMI SEZONOWYMI

    3/4 szklanki mleka,
    3/4 szklanki mleka,
    8-9 łyżek płatków owsianych górskich,
    1 łyżeczka miodu/syropu z agawy lub kristolu
    garść owoców sezonowych – np. malin
    opcjonalnie kawałek czekolady do starcia

    Płatki należy zmielić w młynku do kawy.
    Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy mączkę owsianą i gotujemy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Kaszka powinna wchłonąć cały płyn i się zagęścić. Wyłączamy kuchenkę i dodajemy miód i owoce sezonowe (w moim przypadku oczywiście maliny:)
    Przekładamy na miseczki i dodatkowo można zetrzeć odrobinę czekolady na wierzch – oczywiście inwencja mojego synka 🙂

    Jeśli w trakcie gotowania okaże się, że kaszka jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody lub mleka i energicznie rozmieszać.

  • Aga

    Muffinki – dla nas jest to danie idealne gdyż synek uwielbia pichcić zemną, a muffiny to jedno z prostszych do przyrządzenia posiłków i można wykorzystać wiele opcji.

    1/2 szklanki mąki pszennej,
    1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000,
    szczypta cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 szklanki mleka lub kefiru naturalnego,
    2-3 łyżki oleju,
    1 jajko

    dodatkowo:
    około 100 g sera feta, żółtego sera lub gorgonzoli,
    5 sztuk suszonych pomidorów

    Do miski wsypujemy produkty sypkie mieszamy, a następnie wlewamy mokre produkty i znowu mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy pokrojone pomidory oraz ser.
    Przekładamy do papilotek – około 3/4 wysokości i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach do zrumienienia się.
    Z dodatkami możemy zaszaleć, możemy przemycić w muffinkach warzywa jeśli nasz maluch za nimi nie przepada 😀

    agnieszka.loza@wp.pl

    • Aga

      O rany zapomniałam w składnikach wpisać sól – tak około 1/2 łyżeczki musi być, można tez dodać paprykę słodką w proszku lub zioła prowansalskie.

  • Ja pozostanę w temacie kaszy, polecam budyń jaglany.
    Składniki:
    -1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (w proporcjach 1:3)
    -mleko kokosowe
    -1 łyżka wiórków kokosowych
    -szczypta soli
    -1 banan
    -2 łyżki karobu
    Wszystkie składanki miksujemy w blenderze dolewając tyle mleka, aby uzyskać masę budyniową. Można miksować gorącą kaszę – lepiej się wymiesza.
    Sposób podania dowolny, można dodać owoce

  • U nas królują naleśniki gryczane, placki jaglane i racuchy. Kombinuję ile wlezie, żeby było zdrowo i pożywnie. Dużo przepisów publikuję na swoim blogu.
    Przepis na naleśniczki jaglane:
    Co potrzebujemy?
    pół szklanki suchej kaszy jaglanej ugotowanej na sypko;
    jajko;
    łyżkę mąki ziemniaczanej;
    pół banana (opcjonalnie, dla smaku);
    pół szklanki wody;
    olej (użyłam ryżowego);
    szczypta soli.
    Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą blendera. Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż ciasto naleśnikowe. Powinno spływać z łyżki i dać się rozprowadzać na patelni. Smażymy jak naleśniki kilka minut z każdej strony.
    Podaję je ze świeżymi owocami bądź z domowym kisielem:
    Owoce wrzucam do garnuszka, odrobinę wody i gotuję przez 5 min.
    W 1/3 szklance zimnej wody rozpuszczam 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlewam tę magiczną mikturę do owoców:) Owoce miksuję, ale mogły pływać w kisielu, byłoby równie smacznie);)
    Pozdrawiam
    i życzę smacznego

  • Aga

    Budyń jaglany po naszemu:
    1 i 1/2 szklanki mleka,
    4 łyżki kaszy jaglanej,
    2 łyżeczki budyniu w ulubionym smaku,
    1 łyżeczka cukru/kristolu lub syropu z agawy

    Kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy (względnie po przelaniu wrzątkiem gdy jeszcze jest wilgotna można to zrobić blenderem – ja mam zawsze zapas przelanej wrzątkiem i uprażonej na patelni – traci wtedy traci część swojej goryczki)
    Zmieloną kaszę wsypujemy do szklanki mleka i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń i cukier. Gdy kasza się zagotuje i jest miękka (zmielona bardzo szybko dochodzi) wlewamy rozrobiony budyń i czekamy aż się zagotuje.
    Przepis na dwie porcje.

  • Paulina

    Warzywa z jajkiem

    – 1 ziemniak (mały)
    – 1/2 marchewki
    – 2 gałązki kalafiora
    – 1jajko
    – 2 łyżki masła
    – trochę pokrojonego szczypiorku

    Przygotowanie:
    Warzywa gotujemy w garnku lub na parze(polecam) . Jajko z masłem roztrzepujemy widelcem w miseczce, wkładamy do gotującego się rondla z wodą i czekamy aż się zetnie. Rozdrobnione warzywka wykładamy na talerz razem z jajkiem i posypujemy szczypiorkiem.
    Świetna pożywna kolacja, a jeśli stosujemy BLW to dziecię uwielbia 🙂

    paulinka7891@op.pl

  • Paulina

    Rzucane kluseczki z kaszą jaglaną i owocami
    Składniki:
    – pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    – 1 banan
    – 2-3 łyżki mąki
    – szczypta cynamonu
    Wykonanie:
    Wszystko wymieszać razem (banan wcześniej pognieciony widelcem) i za pomocą dwóch łyżeczek rzucasz na wrzątek. Można serwować z musami owocowymi, prócz banana można także dodać inne owoce. Uwaga- im mniej mąki tym lepiej, kluseczki nie są wredy takie twarde.
    Smacznego
    p.kusinska@interia.pl

  • Alicja

    Pudding z czarnego ryżu:
    -2 łyżki czarnego ryżu,
    -3/4 szklanki mleka(u mnie ryżowe)
    -1 jabłko,
    – łyżeczka masła
    -cynamon
    Czarny ryż zmielić w młynku wymieszać z mlekiem.Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować 8-10min.Odstawić z ognia, dodać starte na drobnych oczkach jabłko,cynamon,masło. Dla podwyższenia wartości odżywczej dania można posypać je amarantusem,zmielonymi migdałami czy orzechami.
    Czarny ryż ma cudowny orzechowy smak!A wszystkie składniki komponują się wspaniale:)Polecam:)

    alla-allicja@wp.pl

  • Dorota Popielarska-Dylińska

    Dla starszych dzieci można zaserwować na kolację np. pastę jajeczną.
    Oto przepis: 5 jajek na twardo, pęczek rzodkiewki, spory bukiecik natki pietruszki, 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego jeśli ktoś chce wykonać pastę w wersji light. Jajka po obraniu myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, umytą rzodkiewkę kroimy na drobną kostkę , pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki łączymy majonezem lub jogurtem, dodajemy niewielkie ilości przypraw bo pietruszka sama w sobie daje smaczek. I taką gotową pasta smarujemy chlebek…mmmm pyszota i dla dzieci i dla dorosłych. Dla mojego pół rocznego maluszka na razie mleczko z kleikiem na kolację. Podaję natomiast śniadanko , obiadek i deserek z posiłków stałych, dlatego zgłaszam się do konkursu aby mieć szansę na takie nagrody , z których /Lenka na pewno skorzysta. Pozdrawiam!!!!
    dorotapopielarskadylinska@o2.pl

  • KasiaN

    PIZZA z serem „jaglanym” i awokado
    Wykonanie:

    „Ser” z kaszy jaglanej i awokado

    1 szkanka ugotwanej kaszy jaglanej
    3 łyżki ugotowanej cieciorki
    1 dojrzałe awokado
    1 ząbek czosnku
    ok. 1/2 łyżeczki soli
    1/3 szklanki oleju z oliwek
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    1 łyżeczka agaru (wegetariańska żelatyna)
    ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka przyprawy warzywnej
    1 łyżeczka musztardy
    sól do smaku

    Wszystkie składniki miksujemy w blederze na gładką masę. Wody dodajmey tyle aby nasz ser był lekko lejący.

    Ciasto do pizzy
    2/3 szklanki ugotowanej czarnej fasolki albo z puszki
    1/3 szklanki wody
    1 szkalnka mąki pszennej razowej
    1 szklanka mąki pszennej białej
    ok 1/2 szklanki wody
    1/2 łyżeczki soli
    4 łyżki oleju
    2 łyżki suchych drożdży

    Wykonanie:

    W blenderze miksujemy fasolę z 1/3 szklanki wody i olejem. Wylewamy do miski i dodajemy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

    W tym czasie przygotowujemy suche składniki do ciasta które mieszamy razem. Po wyrośnięciu dodajemy suche składniki, mieszamy dodając powoli wodę (nie zadużo). Ciasto dokładnie wygniatamy.

    Po dokładnym wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia.

    Po wyrośnięciu przemieszać jeszcze raz i ułożyć na blaszce.

    Polać sosem pomidorowym.

    Dodajemy ulubione warzywa – np. pomidory, cebulę, oliwki kalamata (koniecznie), brokuły.
    Na koniec polewamy serem.

    Pieczemy w piekarniku w temp. 390 F (220) ok. 15- 20 minut.
    SMACZNEGO! 🙂
    katarzyna.nowak1@vp.pl

  • KasiaN

    Ryżowe kuleczki z niespodzianką 🙂

    Składniki:
    20 dag piersi z indyka
    2 pomidory
    cała dymka
    2 jajka
    20 dag ryżu (najlepiej arborio)
    3 łyżki startego parmezanu
    łyżka margaryny np. Ramy
    1/2 szklanki bułki tartej

    Przyprawy:
    sól
    pieprz
    suszona bazylia
    olej

    Przygotowanie:

    Ryż gotujemy według przepisu. Mięso umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Pomidory obierz ze skóry i pozbaw pestek. Dymkę pokrój w talarki i zeszklij na gorącym oleju. Dorzuć indyka i smaż razem na rumiano. Dodaj pomidory i ½ łyżeczki bazylii. Dopraw przyprawami duś przez 5 minut. Gotowy ryż wymieszaj z margaryną, jajkiem, serem i przyprawami. Formuj okrągłe placuszki, na środku każdego układaj farsz indykowy. Zawiń i uformuj kuleczki Panieruj z bułce i smaż w głębokim oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku kuchennym i od razu podawaj.
    SMACZNEGO! 🙂
    katarzyna.nowak1@vp.pl

  • KasiaN

    Pudding jaglany z truskawkami

    Składniki na 2-4 osoby

    2/3 szklanki kaszy jaglanej
    1 dojrzały banan
    4-6 daktyli bez pestek
    2/3 szklanki mleka ryżowego, migdałowego lub wrzątku
    4 truskawki
    10 borówek amerykańskich lub jagód
    10 pistacji
    2-4 orzechy włoskie
    ½ łyżeczki cynamonu
    sól morska do smaku

    Przygotowanie:

    Wypłucz dokładnie na sitku i następnie ugotuj kaszę jaglaną w proporcji wody 2:1. Dopraw delikatnie solą morską po ugotowaniu i wymieszaj. Do ugotowanej kaszy dodaj cynamon, banana i daktyle. Wlej mleko ryżowe lub wrzątek i zmiksuj, aby uzyskać jednolitą konsystencję puddingu.

    Gotowy pudding serwuj z truskawkami, borówką oraz orzechem włoskim i pistacją. Udekoruj świeżą miętą.

    katarzyna.nowak1@vp.pl

  • KasiaN

    Kasza jaglana z truskawkami i awokado

    Składniki na 2 osoby

    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    8 -10 truskawek
    6-8 migdałów
    1 awokado
    2 łyżeczki siemienia lnianego w ziarenkach
    sól morska do smaku
    2 łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno
    kilka listków świeżej mięty i bazylia

    Przygotowanie:

    Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji wody 2:1. Przed gotowaniem możesz ją uprażyć lub ugotować tradycyjnie. Kaszę przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać. Do gotowania możesz dodać kawałek kory cynamonu, kardamon w ziarenku lub plasterek świeżego imbiru. Dopraw solą morską po ugotowaniu i delikatnie wymieszaj.

    Na suchej patelni upraż siemię lniane. Obierz awokado i pokrój w kostkę. Truskawki podziel na 2 lub 4 części, a migdały posiekaj ostrym nożem wzdłuż.

    Wszystkie składniki dodaj do ugotowanej kaszy jaglanej i skrop olejem sezamowym lub innym ulubionym. Udekoruj danie świeżą miętą i listkami bazylii.
    katarzyna.nowak1@vp.pl

  • KasiaN

    Pancake z bananem i borówką. Bez mąki, mleka i cukru!

    Składniki na 2-4 osoby

    3 banany
    120 g borówek amerykańskich lub jagód
    2 łyżki wiórków kokosowych
    2 kwiaty dzikiego bzu (opcjonalnie)
    szczypta soli morskiej do smaku
    szczypta cynamonu
    4 jajka od szczęśliwej kury
    masło klarowane (Gee) lub olej kokosowy
    syrop klonowy lub z agawy do smaku

    Przygotowanie:

    Utrzyj banany na grubej tarce. Dodaj do miski wraz z jajkiem, wiórkami kokosowymi, przyprawami, kwiatami bzu i połową borówek. Dopraw szczyptą soli morskiej (opcjonalnie) Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie, tak aby powstała jednolita masa.

    Na patelni rozgrzej klarowane masło lub olej kokosowy, dodawaj masę chochelką i obsmażaj na mniejszym palniku po kilka minut z dwóch stron. Po obsmażeniu, zdejmuj naleśniki na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Serwuj skropione syropem klonowym lub z agawy z resztą borówek, udekorowane kwiatami bzu i wiórkami kokosowymi.
    SMACZNEGO!
    katarzyna.nowak1@vp.pl

  • KasiaN

    Naleśniki jaglane z malinami i borówką

    Składniki na 2-4 osoby:

    300 g ugotowanej kaszy jaglanej
    100 g mąki
    250 ml mleka migdałowego lub innego dowolnego
    50 ml wody mineralnej
    2 średnie jajka
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli morskiej
    klarowane masło lub oliwa do smażenia
    owoce sezonowe według uznania
    syrop klonowy lub miód akacjowy
    jogurt naturalny (opcjonalnie)
    1 łyżka naturalnego kakao

    Przygotowanie:

    Zmiksuj bardzo dokładnie wszystkie składniki i odstaw masę do naleśników na 10-15 minut.

    Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane i smaż naleśniki po 2 minuty z każdej strony. Odstaw do ostygnięcia, aby nabrały bardziej zwartej i chrupkiej tekstury.

    Serwuj z ulubionymi owocami i aksamitnym jogurtem posypane naturalnym kakao.
    katarzyna.nowak1@vp.pl

  • Alina

    Przepisy mają być własnego autorstwa,czy mogą być inspirowane innymi blogami?