Sałatka z kozim serem i burakiem

Kilka miesięcy temu odkryłam kozi ser, ten w rolce, mogłam jeść na śniadanie i kolację, codziennie. Tak już mam jak coś dorwę nowego! Potem dla urozmaicenia zaczęłam szukać potraw, które w składzie mają wspomniany ser. Znalazłam wtedy sałatkę z kozim serem i burakiem. Wersja oryginalna ma w składzie bardziej skomplikowane produkty, ale moja jest idealna, bo szybka do zrobienia (prócz pieczenia buraka), do tego smaczna i zdrowa!

Składniki:

  • 1 mały burak
  • mix sałat
  • ser kozi w rolce
  • pomidorki koktajlowe
  • sos winegret
  • garść uprażonego słonecznika
  • sól + pieprz do smaku

Buraka ze skórą kroimy na 4 części lub na plastry zawijamy w folie aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika, zapiekamy koło 1 godziny. Upieczone buraczki kroimy w plastry, kostkę, wedle uznania. Na talerz wykładamy mix sałat, kroimy na dwie części pomidorki koktajlowe, dodajemy buraka i pokrojony w kostkę ser kozi, całość oprószamy solą i pieprzem, polewamy sosem winegret i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Poznaniakom mocno polecam ten z mojego warzywniaka. Aktualnie zbierane są zamówienia świąteczne na wszelkie dobroci Wigilijne i nie tylko. Trzeci raz z rzędu będę zamawiała śledzie, brałam już karpie i inne ryby, wszystko mega pyszne, zdrowe i świeże!

Smacznego;)

Chcesz udostępnić ten wpis, proszę bardzo;)  KLIK

print

Polecam zajrzeć też tutaj