PENNE Z CUKINIĄ, GROSZKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Myślałam, że dziś się nie uda z obiadem czwartkowym, ale Mąż zabrał Mikołajka na długi spacer -> za co kocham przeokrutnie, więc piszę;-)Naszą wielką kulinarną miłością, która nas zresztą często gubi, bo od niej przybywa nowych kilogramów są makarony;-)

Osoboście najbardziej chyba kocham carbonare, Mąż bolognese jeżeli się nie mylę. Często eksperymentuję w kuchni z makaronem, bo żeby coś dobrego z niego zrobić czasem wystarczy oliwa, czosnek, pietruszka, trochę soli, pieprzu i obiad gotowy;-) Dziś zaproponuję Wam szybki w przygotowaniu makaron z cukinią, zielonym groszkiem, suszonymi pomidorami i dużą ilością parmezanu, który do końca parmezanem nie jest, ale o tym zaraz:D
S K Ł A D N I K I:
2 średniej wielkości cukinie
makaron penne (ostatnio wcinaliśmy ten -> KLIK)
dwie małe puszki ekstradrobnego groszku konserwowego* (dokładnie ten -> KLIK)
9 sztuk płatów suszonych pomidorów* (ostatnio kupiłam te -> KLIK)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
 kawałek parmezanu* (20 dag) (kupuję zawsze ten -> KLIK)
* jeżeli ktoś nie ma dostępu do ekstradrobnego groszku może wykorzystać zwykły, większy, z mniejszym wygląda po prostu bardziej estetycznie i delikatnie
 * około 3/4 słoika, ale jak ktoś bardzo lubi suszone pomidory to może dodać tyle ile ma ochotę zjeść 
* Dziugas to wprawdzie ser typu parmezan, ale bardzo lubimy jego smak no i jest dużo tańszy od prawdziwego a smakuje bardzo podobnie
Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w małe prostokąty i podsmażamy na oliwie aż zmięknie i lekko się zarumieni, pod sam koniec smażenia obieramy ząbki czosnku, przeciskamy przez praskę, lub drobno siekamy, wrzucamy do cukinii i podsmażamy około minuty, uważamy żeby się nie przypaliła. Przypalona jest gorzka i może zepsuć smak potrawy.
Całość (cukinia + czosnek) wrzucamy do dużego garnka.
W międzyczasie tak zwanym wstawiamy wodę na makaron z łyżeczką soli. Kroimy na kawałeczki lub paseczki nasze suszone pomidory, odcedzamy groszek. Do naszej cukinii z czosnkiem wrzucamy pokrojone pomidory. Odcedzamy makaron i wrzucamy do garnka ze składnikami, doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu wrzucamy groszek i delikatnie mieszamy żeby nie zrobiła się papka. Na samym końcu już na każdym z talerzy ścierami parmezan.SMACZNEGO!!

print

Polecam zajrzeć też tutaj