Makaron z tartymi szparagami, groszkiem i parmezanem

Zaczął się sezon na szparagi, zatem w naszej kuchni też zagościły!

Przepis na dzisiejszy obiad jest Szwagrowy i mam nadzieję, że nie oberwie mi się, że wrzucam go bez zapytania, ale chyba to w sumie J. Oliver’a, więc zaryzykuję;-)

Danie bardzo proste w wykonaniu, a smakuję wyśmienicie! Mikołaj prosił o dokładkę.

Do tej pory chyba nie doceniałam szparagów. Zobaczcie ile dobrego mogą dać nam w swoim pakiecie.

 – są mało kaloryczne, bo 100 g to tylko 18 kcal!!
– bogate w składniki mineralne
– zapobiegają powstawaniu nowotworów
– odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu
– wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają
Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków:D
 
Poza tym szparagi są w CZYSTEJ DWUNASTCE warzyw i owoców!

Składniki:

– zielone szparagi

– makaron tagliatelle

– 1 szklanka zielonego groszku – > mrożony

– parmezan

– duży kawałek masła

– sól

– pieprz

– cytryna

– rozmaryn -> najlepiej świeży

DSC_5554

 

Gotujemy makaron. Obieraczką do ziemniaków ścieramy całe szparagi, do wrzątku wrzucamy nasz groszek, kiedy makaron będzie już prawie al. dente na patelnię wrzucamy masło i świeży rozmaryn, dodajemy nasze starte szparagi, chwilę smażymy tak, żeby były chrupiące, dodajemy groszek, pod koniec smażenia ścieramy pół skórki z cytryny i z tej połówki wyciskamy sok, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy wrzucamy na patelnię ze szparagami, mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

Voila!

DSC_5550

DSC_5555

DSC_5560

DSC_5562

DSC_5561

 * źródło ze składnikami mineralnymi szaparagów: TUTAJ

print

Polecam zajrzeć też tutaj