Muffiny jajeczne ze szpinakiem i papryką

Dzisiejszy przepis to bardziej danie pasujące na kolację czy drugie śniadanie. My po dodaniu małosolnego ogórka zrobiliśmy z niego mini obiad i to był strzał w 10!

 

Składniki: 5,6 muffinów, 2,3 porcje:

• szklanka liści szpinaku
• pół puszki kukurydzy
• pół szklanki startego żółtego sera
• 1/2 czerwonej papryki
• 2 jajka
• ząbek czosnku, startego
• sól i pieprz
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku (lub 2 łyżki rzeżuchy)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szpinak umyć i osuszyć, posiekać. My mieliśmy tylko mrożony, więc wrzuciłam go na patelnię z odrobiną wody i podgrzałam aż się rozmroził. Przygotować kukurydzę i zetrzeć żółty ser. Paprykę pokroić w małą kosteczkę.W misce roztrzepać jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodać szpinak, kukurydzę, ser żółty oraz paprykę, wymieszać widelcem. Pięć lub sześć kokilek (lub naczynie do muffinów) natłuścić oliwą lub masłem, napełnić masą, piec przez 15 minut. Można też użyć silikonowych foremek bez natłuszczania. My nasze muffiny zjedliśmy z ogórkiem małosolnym, aby całość tworzyła obiad można pewnie ugotować do tego ryż.

Processed with MoldivDSC_3825

DSC_3823

SMACZNEGO!

print

Polecam zajrzeć też tutaj