Dziś pierwszy wpis z tego cyklu! W związku z tym, że moje dzieci są fanami placków dziś będą właśnie one w roli głównej w trzech różnych odsłonach. Pierwsze to przepis, który dostałam od Agi (koniecznie zajrzyjcie do nich na bloga;) Dwa pozostałe to moje autorskie kombinacje;) Myślę sobie, że w ogóle placki to bardzo wdzięczny temat, można naprawdę puścić wodzę fantazji w postaci dodawanych do nich produktów;)
Kompanem i pomocnikiem jest wielofunkcyjne urządzenie BabyCook!
Do przygotowania tych trzech posiłków można wykorzystać opcję gotowania na parze (przygotowanie jabłek) i blendowania.
Poza tym muszę Wam wspomnieć, że BabyCook nie jest tylko urządzeniem do robienia potraw o konsystencji „papek”, ktoś mi ostatnio zarzucił ten fakt zatem uwaga to urządzenie to takie opcje jak:
- szybkie przygotowanie obiadu dla dzieci lub jednej z potraw dla rodziny
- gotowanie na parze (warzyw, mięsa, ryb) – pozwala na zachowanie smaku
- gotowanie zup kremów – najpierw w koszyczku gotujemy warzywa, potem przerzucamy do dzbanka i blendujemy
- przygotowanie pesto dla całej rodziny – to Wam pokaże w kolejnym wpisie
- gotowanie kasz, ryżu i makaronu – koszyczek do tego modelu będzie dostępny w listopadzie
- rozmrażanie -uwielbiam tą opcję
- wygodna opcja do wykorzystywania mrożonek lub zamrażania tego co zostaje albo celowo można ugotować więcej
- podgrzewanie posiłków
- robienie musów owocowych
- przygotowywanie koktajli
- przygotowywanie ciasta pod placki, naleśniki
Zatem do dzieła! Dla Was trzy przepisy na proste placuszki, które możecie smażyć na maśle na delikatnym ogniu lub zapiekać w piekarniku, obie opcję sprawdzone;)

Placuszki serowo – jaglane
Składniki:
- ½ szklanki płatków jaglanych błyskawicznych
- ½ szklanki mleka roślinnego
- 70 gramów sera białego
- 1 jajo
- owoce
- masło do smażenia np. Ghee
Przygotowanie:
- Płatki jaglane namoczyć w mleku roślinnym (20 minut)
- Do blendera wrzucić namoczone płatki razem z mlekiem, dodać żółtko i biały ser
- W osobnym naczyniu ubić białko.
- Wymieszać ubite białko z pozostałymi składnikami.
- Smażyć na małym ogniu na maśle klarowanym (ghee) lub zapiec w piekarniu (190 C – 15 minut) Podawać z owocami.
Placuszki z amarantusem
Składniki:
- ½ szklanki mleka roślinnego
- ½ szklanki amarantusa ekspandowanego jaglanego
- 1 jajo
- ½ szklanki mąki jaglanej
- masło do smażenia np. Ghee
- owoce
Przygotowanie:
- Amarantus namoczyć w mleku roślinnym (15 minut)
- Do blendera wrzucić mąkę, żółtko i namoczony z mlekiem amarantus. Zblendować.
- W osobnym naczyniu ubić białko.
- Smażyć na małym ogniu na maśle klarowanym lub w piekarniku (190 C – 15 minut)
- Podawać z owocami.
Placuszki jabłkowe
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 daktyle
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- masło do smażenia np. Ghee
Przygotowanie:
- Jabłko pokroić na małe kawałeczki lub zblendować.
- Namoczyć daktyle w gorącej wodzie (10 minut)
- Do blendera wrzucić mąkę, jajo, jogurt, namoczone daktyle, zblendwać, na końcu dodać jabłka, połączyć z całość.
- Smażyć na maśle klarowanym lub piec w piekarniku (15 minut, 190 C), podawać np. z jogurtem naturalnym.
Dla Was też opcja do wydruku i zawieszenia na lodówkę!

Na zdjęciach jedna z propozycji, placuszki z amarantusem;)

Ciekawość jest pierwszym stopniem do…wiedzy! Zatem Matylda dzielnie asystowała mi przy przygotowaniach. Mogła być przy mnie i zerkać z pozycji blatu kuchennego, a to dzięki krzesełku Beaba Up&Down, które mogę dostosować do każdej wysokości za co bardzo je sobie cenię!
We wpisie pojawiło się:
- krzesełko Beaba Up&Down
- Urządzenie wielofunkcyjne BabyCook
- talerzyk silikonowy EZPZ Mini mat
- śliniak Liewood
Jeżeli podobał Ci się ten wpis to możesz go udostępnić na swojej tablicy lub kliknąć lubię to! Będzie mi bardzo miło jak docenisz moją pracę;)