Rozszerzanie diety z BabyCook – 3 pożywne śniadania dla malucha

Dziś pierwszy wpis z tego cyklu! W związku z tym, że moje dzieci są fanami placków dziś będą właśnie one w roli głównej w trzech różnych odsłonach. Pierwsze to przepis, który dostałam od Agi (koniecznie zajrzyjcie do nich na bloga;) Dwa pozostałe to moje autorskie kombinacje;) Myślę sobie, że w ogóle placki to bardzo wdzięczny temat, można naprawdę puścić wodzę fantazji w postaci dodawanych do nich produktów;)

Kompanem i pomocnikiem jest wielofunkcyjne urządzenie BabyCook!

Do przygotowania tych trzech posiłków można wykorzystać opcję gotowania na parze (przygotowanie jabłek) i blendowania.

Poza tym muszę Wam wspomnieć, że BabyCook nie jest tylko urządzeniem do robienia potraw o konsystencji „papek”, ktoś mi ostatnio zarzucił ten fakt zatem uwaga to urządzenie to takie opcje jak:

  • szybkie przygotowanie obiadu dla dzieci lub jednej z potraw dla rodziny
  • gotowanie na parze (warzyw, mięsa, ryb) – pozwala na zachowanie smaku
  • gotowanie zup kremów – najpierw w koszyczku gotujemy warzywa, potem przerzucamy do dzbanka i blendujemy
  • przygotowanie pesto dla całej rodziny – to Wam pokaże w kolejnym wpisie
  • gotowanie kasz, ryżu i makaronu – koszyczek do tego modelu będzie dostępny w listopadzie
  • rozmrażanie -uwielbiam tą opcję
  • wygodna opcja do wykorzystywania mrożonek lub zamrażania tego co zostaje albo celowo można ugotować więcej
  • podgrzewanie posiłków 
  • robienie musów owocowych
  • przygotowywanie koktajli
  • przygotowywanie ciasta pod placki, naleśniki

Zatem do dzieła! Dla Was trzy przepisy na proste placuszki, które możecie smażyć na maśle na delikatnym ogniu lub zapiekać w piekarniku, obie opcję sprawdzone;)

Placuszki serowo – jaglane

Składniki:

  • ½ szklanki płatków jaglanych błyskawicznych
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 70 gramów sera białego
  • 1 jajo
  • owoce
  • masło do smażenia np. Ghee

Przygotowanie:

  1. Płatki jaglane namoczyć w mleku roślinnym (20 minut)
  2. Do blendera wrzucić namoczone płatki razem z mlekiem, dodać żółtko i biały ser
  3. W osobnym naczyniu ubić białko. 
  4. Wymieszać ubite białko z pozostałymi składnikami. 
  5. Smażyć na małym ogniu na maśle klarowanym (ghee) lub zapiec w piekarniu (190 C – 15 minut) Podawać z owocami.

Placuszki z amarantusem

Składniki:

  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • ½ szklanki amarantusa ekspandowanego jaglanego
  • 1 jajo
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • masło do smażenia np. Ghee
  • owoce

Przygotowanie:

  1. Amarantus namoczyć w mleku roślinnym (15 minut)
  2. Do blendera wrzucić mąkę, żółtko i namoczony z mlekiem amarantus. Zblendować.
  3. W osobnym naczyniu ubić białko. 
  4. Smażyć na małym ogniu na maśle klarowanym lub w piekarniku (190 C – 15 minut)
  5. Podawać z owocami.

Placuszki jabłkowe

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 daktyle
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • masło do smażenia np. Ghee

Przygotowanie:

  1. Jabłko pokroić na małe kawałeczki lub zblendować.
  2. Namoczyć daktyle w gorącej wodzie (10 minut)
  3. Do blendera wrzucić mąkę, jajo, jogurt, namoczone daktyle, zblendwać, na końcu dodać jabłka, połączyć z całość. 
  4. Smażyć na maśle klarowanym lub piec w piekarniku (15 minut, 190 C), podawać np. z jogurtem naturalnym.

Dla Was też opcja do wydruku i zawieszenia na lodówkę!

Na zdjęciach jedna z propozycji, placuszki z amarantusem;)

Ciekawość jest pierwszym stopniem do…wiedzy! Zatem Matylda dzielnie asystowała mi przy przygotowaniach. Mogła być przy mnie i zerkać z pozycji blatu kuchennego, a to dzięki krzesełku Beaba Up&Down, które mogę dostosować do każdej wysokości za co bardzo je sobie cenię!

We wpisie pojawiło się:

Jeżeli podobał Ci się ten wpis to możesz go udostępnić na swojej tablicy lub kliknąć lubię to! Będzie mi bardzo miło jak docenisz moją pracę;)

print

Polecam zajrzeć też tutaj