Rozszerzanie diety z BabyCook – 3 pasty

Dziś coś, co sprawdza się zawsze na śniadania, do przekąsek czy na kolacje! Pasty i hummusy! W naszym domu jesteśmy fanami humusów w postaci wszelakiej! Wrzucamy produkty do naszego BabyCooka, blendujemy i gotowe! Możemy nimi smarować pieczywo, maczać w nich paprykę świeżą czy zajadać na obiad z pieczonymi batatami! Jak kto woli!

Żeby zaoszczędzić czasu, którego i tak ciagle mało do zadań specjalnych zawsze mamy pod ręka Babycook. Pytacie mnie czy warto w niego inwestować! Warto! Z ręką na sercu używam prawie codziennie. Bardzo cenię go za to, że nie muszę brudzić kilku naczyń, a robię w nim prawie wszystko! W przypadku past użyłam go do gotowania warzyw na parze, blendowania. Nie musiałam tego robić w osobnych naczyniach!

Wczoraj na przykład robiliśmy purre z batatów! Coś wspaniałego! Najpierw ugotowałam na parze warzywa, następnie zblendowałam z odrobiną masła i jogurtu naturalnego.

Zatem dziś dla Was trzy różne pasty!

Pasta z awokado i kalafiora

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 szklanki ugotowanego na parze kalafiora
  • garść kolendry
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz (opcjonalnie w wersji dla starszaków)

Przygotowanie:

  1. Ugotować na parze kalafior (u nas w BabyCook)
  2. Obrać awokado
  3. Całość składników wrzucić do kielicha blendera
  4. Doprawić solą, pieprzem
  5. Zajadać się

Hummus z buraka (przepis pochodzi z bloga Aga ma smaka klik Zmodyfikowany przeze mnie pod mniejsze dzieci;)

  • 1 szklanka ciecierzycy (po ugotowaniu ok. 2-2,5 szklanki)
  • 3 małe buraki
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • 1 łyżka tahiny
  • sól himalajska lub morska i zioła (opcjonalnie)
  • odrobina syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę moczymy najlepiej przez całą noc. Wodę odlewamy przepłukujemy ziarno i gotujemy do miękkości.
  2. Buraki pieczemy w piekarniku ok. 1 godz. i 15 min. w temp. 150-180 stopni. Studzimy.
  3. Całość blendujemy zaczynając od buraka.
  4. Podajemy w miseczce lub smarujemy nim pieczywo.

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

  • 1 szklanka słonecznika łuskanego
  • słoik suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Słonecznik uprażyć na patelni.
  2. Do blendera włożyć suszone pomidory w zalewie.
  3. Dodać 2 łyżki samej zalewy i syropu klonowego.
  4. Całość zblendować, dodać sól, pieprz do smaku.

Pozostałe wpisy z tego cyklu tutaj.

print

Polecam zajrzeć też tutaj