Zdrowe gotowanie z Beaba – obiad z dwóch dań

Dziś propozycja obiadu na wypasie – z dwóch dań! Na pierwszy rzut pójdzie krem ze świeżych pomidorów z ryżem gotowanym w koszyczku w Babycook. Na drugie danie kotleciki z mięsa z indyka z koperkiem plus gotowane na parze warzywa i ryż z groszkiem.

Do przygotowania dań użyłam mój ulubiony sprzęt do przygotowywania posiłków czyli Babycook. Wykorzystałam opcję gotowania na parze, blendowania, gotowania w koszyczku czyli moje ulubione czynności przy pracy w kuchni;)

Koszyczek mocno przydatny jest nie tylko do gotowania ryżu. U nas w użyciu był już przy przygotowaniu kaszy jaglanej i makaronu.

Krem z pomidorów z ryżem

Składniki:

  • 5 sztuk pomidorów malinowych
  • 1/5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • kilka liści bazylii
  • bulion (ja mam od rodziców domowej roboty)
  • opcjonalnie sól morska i pieprz
  • śmietanka do zup
  • suszone oregano

Przygotowanie zupy:

  1. Pomidory wyparzyć (ja nie obieram i nie pozbywam się nasion) przekroić na kawałki.
  2. Na patelni delikatnie podsmażyć cebulę w kostkę i czosnek. (odrobinę zostawiamy do naszych kotlecików)
  3. Pokrojone pomidory włożyć do Babycooka, ugotować na parze. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać cebulkę i czosnek, całość zblendować. Przed podaniem wlać kilka kropel śmietanki do zup.

Przygotowanie ryżu do zupy i do dania drugiego (ryż z groszkiem):

  1. Ryż włożyć do koszyczka do gotowania w Babycooku, dolać wodę (ponad 1 cm nad poziom ryżu). Gotować na parze 1 cykl, po ugotowaniu wyjąć koszyczek z ryżem. Dodać do zupy bezpośrednio przed podaniem. Cześć ryżu zostawić do drugiego dania.

Kotleciki z indyka, warzywa na parze i ryż z groszkiem

  • kawałek piersi z indyka
  • jajo
  • koperek
  • cebulka
  • masło klarowane
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • odrobina bułki tartej

Przygotowanie kotlecików:

  1. Mięso z indyka pokroić na kilka kawałków, wrzucić do kielicha Babycook, zblendować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  2. W naczyniu rozbić jajo, dodać mięso, cebulkę, przyprawy, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i formować niezbyt duże kuleczki, delikatnie obtoczyć w bułce tartej albo w np. płatkach kukurydzianych.
  3. Smażyć na bardzo delikatnym ogniu na maśle klarowanym.

Przygotowanie warzyw na parze i groszku:

  1. Warzywa (u nas dziś brokuł plus kalafior) umyć i podzielić na małe różyczki.
  2. Całość włożyć do Babycook i gotować na parze.
  3. Pod koniec gotowanie wrzucić też groszek potrzebny do ryżu.


Pozostałe przepisy z tego cyklu klik, klik, klik, klik, h

print

Polecam zajrzeć też tutaj