Hity z Thermomix do zrobienia bez sprzętu

Na IG wrzucam Wam od jakiegoś czasu nasze Thermo wow. Wiem, że niektórzy z Was nie mają sprzętu, a chętnie by nie jedną kulkę mocy czy inną sałatkę powtórzyli w swoim domu bez niego. Dziś wrzucę Wam kilka przepisów na śniadanie, obiad, kolację i coś słodkiego.

Mam nadzieję, że z nich skorzystacie, my je powtarzamy bardzo, bardzo często.

No to lecimy!

Śniadanie

Placki jaglane z jabłkami

Składniki

  • 150 g kaszy jaglanej 
  • 400 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki, bez gniazd nasiennych
  • 130 g mleka 
  • 60 g miodu, wielokwiatowego
  • ⅓ płaskiej łyżeczki cynamonu, mielonego 
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM 
  • 50 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
  • ¼ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 jajko 
  • olej rzepakowy, do smażenia placków
  • cukier puder, do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Do czystego i suchego naczynia wsypać kaszę jaglaną, zemleć lub użyć po prostu gotowej już mąki jaglanej. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Pokroić na małe kawałeczki jabłka.
  3. Dodać zmieloną kaszę jaglaną, mleko, miód, cynamon, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i jajko, całość porządnie wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać ciasto tworząc placki (Ø ok. 5 cm) o grubości 0,5 cm, smażyć ok. 1-2 min z każdej strony. Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
  5. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.

Obiad

Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (to jest nasz hit)

Składniki

  • 1 ząbek czosnku 
  • 50 g oleju kokosowego 
  • 100 g liści szpinaku, świeżych 
  • 160 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 200 g ryżu do risotto, np. Arborio
  • 100 g białego wina, wytrawnego, wegańskiego
  • 120 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy, pokrojonych w paski
  • 240 – 250 g mleka kokosowego 
  • 400 g wody 
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM  
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona (my nie dodajemy)
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego 

Sposób przygotowania

  1. Czosnek posiekać na małe kawałki
  2. Na patelnię wlać 10 g oleju kokosowego i szpinak, dusić aż będzie miękki. Po tym przełożyć do innego naczynia i odstawić.
  3. Do osobnego garnka wrzucić posiekaną cebulę, dodać pozostałe 40 g oleju kokosowego, dusić kilka minut. 
  4. Dodać ryż, dusić koło 3 minut
  5. Wlać wino, gotować 2 minuty.
  6. Dołożyć suszone pomidory, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu wegańskiego i pieprz.
  7. Ryż dokładnie wymieszać. Gotować 10 minut.
  8. Dodać uduszony wcześniej szpinak i płatki drożdżowe, dokładnie wymieszać, gotować 10 minut. Po tym czasie pozostawić na 2-3 min w naczyniu miksującym. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane płatkami drożdżowymi.

Edit: wersji risotto bez Thermo nie próbowałam.Zdaję się na Waszą intuicję. Sprawdzajcie czy ryż jest ugotowany, nie przegotowany. Po 10 minutach może mieć płynną konsystencję. Możecie wtedy pozostawić dłużej w garnku.

Deser

Kulki mocy z masłem orzechowym

Składniki (polecam Wam od razu zrobić tego podwójną porcję) My je robimy nawet bez czekolady i są pycha!

  • 70 g orzeszków ziemnych, niesolonych 
  • 70 g masła orzechowego, niesłodzonego
  • 90 g daktyli, suszonych, bez pestek 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego 
  • 1 łyżeczka syropu z agawy 
  • 130 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • olej, ilość do natłuszczenia talerza

Sposób przygotowania

  1. Do blendera wrzucić orzeszki i porządnie zmielić
  2. Dodać masło orzechowe, daktyle, ekstrakt z wanilii i syrop z agawy, znów zmielić. Przełożyć do innego naczynia. Z masy uformować małe kulki (ok. 20 sztuk), przełożyć na talerz, odstawić do lodówki na 5 min.
  3. W osobnym garnku najlepiej w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
  4. Każdą kulkę nabić na widelec i zanurzyć w roztopionej czekoladzie. Odstawić do lodówki na kolejne 15 min.
  5. Kulki mocy z masłem orzechowym podawać jako deser.

Kolacja

Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów

Składniki

Sałatka

  • 5 – 10 g liści natki pietruszki, świeżych 
  • 1000 g wody 
  • 120 g zielonej soczewicy, suszonej 
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej 
  • 1 liść laurowy, suszony 
  • 1 ziarno ziela angielskiego 
  • 60 czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 100 – 120 g awokado, dojrzałego (1 szt.), pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • 80 – 100 g rukoli 
  • 60 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych, pokrojonych w paski
  • 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

Dressing

  • 1 ząbek czosnku 
  • 10 g musztardy miodowej 
  • 20 g syropu klonowego 
  • 40 g oliwy z oliwek 
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych 
  • ½ – ¾ łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Sałatka

  1. Natkę pietruszki drobno posiekać
  2. Ugotować soczewicę według wskazówek z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po ugotowaniu odstawić do dużej miski.
  3. W osobnym garnku ugotować do miękkości fasolkę szparagowa. Dodać do ugotowanej soczewicy. Wystudzić.
  4. Cebulę drobno posiekać i dodać do miski z soczewicą i fasolką.
  5. Do wyżej wymienionych składników dodać awokado, suszone pomidory, rukolę i pomidorki koktajlowe, delikatnie wymieszać kopystką, posypać rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki, odstawić. 

Dressing

  1. Do blendera czosnek, rozdrobnić.
  2. Dodać musztardę, syrop klonowy, oliwę, sok z cytryny, zioła prowansalskie i sól, całość znów zblendować.

Serwowanie

  1. Sałatkę z zielonej soczewicy podawać polaną dressingiem, posypaną czarnym sezamem (patrz wskazówka) z kromkami pełnoziarnistego pieczywa.

S M A C Z N E G O !

print

Polecam zajrzeć też tutaj