Majowe wow

Cudowny, jeden z moich ulubionych dwóch miesięcy maj odszedł w zapomnienie. Zachwycał bzem i rzepakiem, głogiem i kwitnącą jabłonią, ale pogodowo jednak nie zachwycił wcale. Ciągle czekam na ciepłą wiosnę, teraz to już chyba nawet lato.

W dzisiejszym wow moje osobiste zachwyty. BIerzcie i oglądajcie!

KOSMETYKI

Tutaj mam dla Was naprawdę 2 wyjątkowe hity! Pierwszym z nich jest maska/peeling nie wiem właściwie jak określić to cudo. A! Wiem!Sunew med Żel rozpuszczający naskórek z witaminą C! Brzmi nieźle, prawda? To jak wygląda po nim skóra jest totalnie niewiarygodne! Żel jest alternatywą dla mikrodermabrazji, może jednak być używany przy cerach naczyniowych i bardzo wrażliwych i właśnie czegoś takiego szukałam, bo moja skóra ma tendencje do różowienia się. Uwierzcie mi to będzie Wasz kosmetyk roku! Drugim hitem są szampony i odżywka z Kevin Murphy Długo zastanawiałam się nad tymi szamponami i odżywką, bo cenę mają nie małą, ale włosy po nich bajka! Ja trafiłam na jakąś promocję -20% i zakupiłam szampon i odżywkę na próbę. Do tego dorzuciłam jeszcze, uwaga! Sofisto twist! No kto to pamięta, kto?

A już tak zupełnie na koniec pokażę Wam krem/balsam nawilżający marki CeraVe. O marce czytałam na jakimś jednym z profili. Jeżeli posiadacie skórę, która często jest wysuszona to on jest naprawdę świetny. Posmarowane ciało z rana wieczorem nadal jest nawilżone. To jeden z lepiej nawilżających kremów jakie miałam okazje używać. Zupełnie bezzapachowy, bardzo szybko się wchłania. Posiada bogatą formułę wspierającą odbudowę bariery ochronnej skóry twarzy i ciała. Zawieraja 3 kluczowe ceramidy i kwas hialuronowy. Bezzapachowy, hipoalergiczny i niekomedogenny czyli dobry dla osób, którym często zatykają się pory. Dla większego efektu polecam też emulsje do mycia ciała. w połączeniu z balsamem – ideał!

MODA

W duszy mi ostatnio gra romantyczna koszula i szerokie spodnie typu kuloty. Ta biała koszula z pięknym kołnierzem i bufiastymi rękawami „chodziła” za mną długo, przewijała mi się i na IG i na FB aż w końcu dałam się skusić i to jest strzał w 10, jest przepiękna i wygodna i wyjątkowa. Mam 34 i to jest dość spore 34. W duszy mi też grała spódnica Elementów w bieli, ale no biała spódnica i dwulatka to nie jest dobre połączenie, ale te czarne kuloty wyglądają naprawdę fajnie i z tą koszulą mogłyby tworzyć niezły duet! Do tego jeszcze jakoś mi gra w duszy czarna kurtka jeansowa i zrobiło się takie B&W.

FILMY/SERIALE

Filmu żadnego dobrego w zeszłym miesiącu nie obejrzeliśmy, ale za to oglądamy na zmianę dwa seriale. Jeden dość mroczny, drugi dla balansu bardzo na wesoło. „Szadź” nam się rzuciła gdzieś przez przypadek w oko. Oboje z Tomkiem lubimy Popławską, w zasadzie obie Panie Popławskie, a rola Stuhra naprawdę dobra. Na obrzeżach Opola w okrutny sposób zostaje zamordowana młoda dziewczyna. Dochodzenie wykazuje, że była jedną z wielu ofiar psychopatycznego seryjnego zabójcy. Reszty nie zdradzę, ale mocno polecam! Dobrze zrobiony serial z ciekawą fabułą.

Drugi serial jest mocno życiowy i bez owijania w bawełnę. „Workin’ moms” to kanadyjski serial dla tych, którzy mają sporo dystansu do życia mam. Fabuła nie jest mi jakoś bliska życiowo, ale zaśmiewamy się z Tomkiem czasem do łez. Cztery kobiety z Toronto kończą urlop macierzyński i wracają do pracy. Połączenie życia zawodowego i rodzinnego okazuje się jednak trudniejsze niż myślały. Bez tematów tabu, wszystko na tacy, ale z dużą dawką humoru!

ZDROWIE

Jak to mówią w zdrowym ciele zdrowy duch! Zaczynam ciut dbać o siebie nie tylko o domowników i coraz częściej po drodze mi joga. Moja zwykła mata ma prawie 8 lat. Kupiłam ją kiedy chciałam ciut zrzucić ciała po urodzeniu Mikołaja. Teraz jest już mocno sfatygowana i na oku mam piękną, wesołą w kolorach matę do Yogi z Yellow Meadow. Urodziny blisko;)

JEDZENIE

Sezon na szparagi trwa w najlepsze! A ja dziś mam dla Was dwa super przepisy. Pierwszy na sałatkę, a drugi na lody z solonym karmelem. Oba przepisy pochodzą z Thermomix. Sałatkę na luzie zrobicie bez sprzętu, a lody…może warto pokombinować! Sałatkami mogłabym się żywić codziennie. Jaką człowiek czuje lekkość! A po lekkości można bez wyrzutów sumienia machnąć lody. Jadłam je u rodziców ostatnio obłęd!

Sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną (ps. robię bez żerzuchy)

Składniki
  • 70 g pomidorów, suszonych, w oleju, odsączonych z zalewy (zalewę zachować), przekrojonych na pół
  • 140 g sera typu feta, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 8 gałązek tymianku, świeżego 
  • 4 gałązki bazylii, świeżej, tylko liście
  • ½ – 1 ząbek czosnku 
  • 20 – 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 
  • ½ łyżki cukru 
  • ½ – 1 łyżeczka soli 
  • ½ – 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego 
  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 1000 g wody 
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM  
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 210 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • rzeżucha, ilość do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej suszone pomidory i fetę, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć tymianek, bazylię i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać 50 g oleju z zalewy z suszonych pomidorów, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz, wymieszać 1 min/obr. 4. Dressing przelać do innego naczynia.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek z opłukaną kaszą.
  6. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze szparagi przełożyć do miski z pomidorami i fetą, odstawić.
  7. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowaną kaszę, odstawić na 10-15 min do ostudzenia, następnie przełożyć do miski z sałatką, dodać dressing, wymieszać dokładnie kopystką. Udekorować rzeżuchą.
  8. Sałatkę ze szparagami i kaszą jaglaną podawać na ciepło lub zimno.

Lody z solonym karmelem

Składniki
Solony sos karmelowy
  • 250 g cukru  
    lub 250 g brązowego cukru 
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu 
  • 30 g wody 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
  • 50 g octu, do Mycia Wstępnego
Lody
  • ½ laski wanilii 
  • 600 g mleka, 3,2% tłuszczu
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu 
  • 30 g cukru 
  • 6 żółtek 

Sposób przygotowania
Solony sos karmelowy
  1. Aby uzyskać najlepszy rezultat podczas Karmelizowania, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi. Rozpoczęcie gotowania powinno nastąpić natychmiast po wsypaniu cukru do naczynia miksującego.
  2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 70 g śmietany, 30 g wody, sok z cytryny i masło, uruchomić Karmelizowanie .
  3. Dodać pozostałe 130 g śmietany i sól, wymieszać bez założonej miarki 2 min/obr. , następnie odparować bez założonej miarki 3 min/Varoma/obr. 2. Przelać do szczelnie zamykanego słoika, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody i ocet, uruchomić Mycie Wstępne . Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
Lody
  1. ½ laski wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarna.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ziarna wanilii, dodać mleko, śmietanę, cukier, żółtka i 100 g solonego sosu karmelowego (patrz wskazówka), podgrzewać 12 min/90°C/obr. 2.5. Masę przelać do płytkiej foremki do zamrażania (np. aluminiowej, silikonowej) do wysokości maks. 4 cm. Całkowicie ostudzić, przykryć folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na co najmniej 10 godz.
  3. Zamrożoną masę przełożyć z zamrażalnika do lodówki na 15 min, następnie pokroić długim, ostrym nożem na kawałki (ok. 4 x 4 cm).
  4. Do naczynia miksującego włożyć połowę zamrożonej masy, zmiksować 20 s/obr. 6, następnie wymieszać 10 s/obr. 4. Przełożyć do formy keksowej (poj. 1,5 l). Polać 2 łyżkami solonego sosu karmelowego, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałą część zamrożonej masy, zmiksować 20 s/obr. 6, następnie wymieszać 10 s/obr. 4. Przełożyć do formy z pierwszą porcją lodów.
  6. Polać kolejnymi 2 łyżkami solonego sosu karmelowego, następnie za pomocą ostrego noża delikatnie wymieszać lody z sosem, tworząc marmurkowy wzór. Przykryć folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na min. 2 godz. przed podaniem.
  7. Lody z solonym karmelem podawać z pozostałą częścią solonego sosu karmelowego.
print

Polecam zajrzeć też tutaj